От едно тесто с квас - три симпатични хлебчета
От едно тесто - три хлебчета
Как да направим три симпатични хлебчета от едно тесто - ще замесим привечер, а ще изпичаме хлебчетата на следващия ден.
Всеки хоби пекар ще разбере ... - горещо лято или не, печенето на хляб не спира. Така е и у дома. По тази причина подходих към тестото и времето за втасванията по друг начин: продължих насипната ферментация на студено, финалното втасване - на следващия ден.
Стартер: 
Подгответе от сутринта
10 г твърд квас 
40 г вода 
80 г брашно 
(Това е готов квас 130 г - от него взех 100 г за тестото. Останалото количество: 1) захраних, за да имам активен квас и 2) прибрах останалото количество в буркана с остатъчен квас. Вие можете да си захраните сутринта само за 100 г). 
За тестото: 
500 г брашно (тук комбинирах 250 г Куоко + 150 г Евамел екстра + 100 г прясно смляна спелта) 
100 г твърд стартер 50% хидратация
390 г вода (съобразете количеството вода и при необходимост - намалете) 
11 г сол 
30 г масло 
Начин: 
Замесете привечер (тестото замесих към 18:15 ч.). 
Направете 1 час ферментолиза (вода, брашно и стартера). 
След това започнете месене (машинно или на ръка) и добавате солта, накрая - маслото. 
Месете до глутенов прозорец (разтегнете малка част от тестото - ако се къса, необходимо е още месене). 
Направете през 30 минути:
- 1 бр  разтягане на тестото
- 2 бр. вътрешни сгъвания на тестото 
Приберете купата с тестото в хладилника веднага след второто сгъване (при мен тестото престоя в хладилника в продължение на 11 часа).
На сутринта:
Извадете купата с тестото от хладилника и оставете на стайна температура - за да се темперира тестото и ако е необходимо, да нарастне още малко (при мен тестото престоя 1 час на стайна температура).
Разделете тестото на три къса (при мен 3 по около 340 г) и окръглете много внимателно. Покрийте с капак или купи (поставени на обратно, така че да служат за капак) и оставете в покой (при мен за 1 час). 
Оформете хлебчетата и поставете за финално втасване (при мен протече за 2+ часа). Поставям оформените хлебчета върху ленено пано, можете да ползвате и по-малки банетони или форми, а и ленен плат. 
Изпичане: свободно изпичане с осигурена пара в предварително загрята фурна:  на 240°С без вентилатор за 20 минути и на 220°с без вентилатор за още 20 минути.
  Всеки хляб е урок!
    
  The Loafmakery | Hristina Kutevski


 
 
Коментари
Публикуване на коментар