Хляб с квас, печена тиква, тиквено и слънчогледово семе
Хляб с квас, печена тиква, тиквено и слънчогледово семе
Две симпатични и цветни хлебчета с печена тиква в тестото - и в пълен синхрон със слънчевата есен днес навън. Обичам да приготвям такива хлебчета и когато дойде есента и вече има избор от тикви на пазара, редовно приготвям печена тиква, а и хлебчета с нея. Хлебчетата стават готови в рамките на деня на замесване, а добавените семена придават невероятен вкус и аромат.
Стъпих на тази рецепта и направих малки промени:
За тиквата:
Изпечете предварително и охладете напълно преди влагане в тестото
За семената:
Запечете на сух тиган (или използвайте печени семена от пакет) и залейте с вряла вода, семената ще набъбнат - а това ще предотврати поемането на вода от тестото по време на ферментацията. Преди да ги вложите в тестото, отцедете ги и се уверете, че са напълно изстинали.
За стартера:
Пригответе вечерта, за да е готов на сутринта за замесване
20 г течен квас
90 г брашно
90 г вода
За тестото:
200 г течен стартер
400 г брашно (комбинирах 300 г бяло брашно Евамел екстра и 100 г немско брашно тип 1050)
190 г вода
100 г печена тиква
15 г сироп от смокинови листа
15 г масло
40 г запечени семена (20 г слънчогледови и 20 г тиквени), заляти с 40 г вряла вода
Начин:
Започнете сутринта. Смесете всички съставки без маслото и семената в купата на миксера. Измесете добре, накрая добавете маслото. Месете тестото до гладка топка (можете да проверите дали е необходимо месене като направите теста с прозореца - изтеглете малка част от тестото, без да я късате от него, и я разпънете с две ръце на правоъгълник, ако се къса - необходимо е още месене).
След като измесите тестото, го прехвърлете в подходяща купа и я покрийте с найлонова шапчица.
След 30 минути направете през интервал от 30 минути:
1 разтягане - като добавите семената
1 вътрешно сгъване.
Оставете тестото в покой докато увеличи обем - нека нарастне до около 80%.
Върху набрашнен плот оформете две хлебчета и прехвърлете във форми, облечени с хартия за печене.
След като хлебчетата втасат, ги изпечете в предварително загрята фурна на 200C без вентилация за около 4о минути.
Оставете хлебчетата да изстинат напълно непокрити и върху решетка.
Бележки:
Тестото е благодатно и позволява да оформите и питки или един голям хляб.
Още предложения с тиква в тестото можете да намерите тук.
Всеки хляб е урок.
The Loafmakery | Hristina Kutevski



Коментари
Публикуване на коментар