Хляб с квас, печена тиква, тиквено и слънчогледово семе


Хляб с квас, печена тиква, тиквено и слънчогледово семе

Две симпатични и цветни хлебчета с печена тиква в тестото - и в пълен синхрон със слънчевата есен днес навън. Обичам да приготвям такива хлебчета и когато дойде есента и вече има избор от тикви на пазара, редовно приготвям печена тиква, а и хлебчета с нея. Хлебчетата стават готови в рамките на деня на замесване, а добавените семена придават невероятен вкус и аромат. 

Златна есен е днес навън

Стъпих на тази рецепта и направих малки промени: 

За тиквата: 
Изпечете предварително и охладете напълно преди влагане в тестото 

За семената: 
Запечете на сух тиган (или използвайте печени семена от пакет) и залейте с вряла вода, семената ще набъбнат - а това ще предотврати поемането на вода от тестото по време на ферментацията. Преди да ги вложите в тестото, отцедете ги и се уверете, че са напълно изстинали. 

За стартера: 
Пригответе вечерта, за да е готов на сутринта за замесване 
20 г течен квас 
90 г брашно
90 г вода

За тестото: 
200 г течен стартер
400 г брашно (комбинирах 300 г бяло брашно Евамел екстра и 100 г немско брашно тип 1050)
190 г вода
100 г печена тиква 
15 г сироп от смокинови листа 
15 г масло 
40 г запечени семена (20 г слънчогледови и 20 г тиквени), заляти с 40 г вряла вода

Начин: 

Започнете сутринта. Смесете всички съставки без маслото и семената в купата на миксера. Измесете добре, накрая добавете маслото. Месете тестото до гладка топка (можете да проверите дали е необходимо месене като направите теста с прозореца - изтеглете малка част от тестото, без да я късате от него, и я разпънете с две ръце на правоъгълник, ако се къса - необходимо е още месене). 


След като измесите тестото, го прехвърлете в подходяща купа и я покрийте с найлонова шапчица. 

След 30 минути направете през интервал от 30 минути: 
1 вътрешно сгъване. 

Оставете тестото в покой докато увеличи обем - нека нарастне до около 80%. 

Върху набрашнен плот оформете две хлебчета и прехвърлете във форми, облечени с хартия за печене. 

След като хлебчетата втасат, ги изпечете в предварително загрята фурна на 200C без вентилация за около 4о минути. 

Оставете хлебчетата да изстинат напълно непокрити и върху решетка. 



Бележки: 
Тестото е благодатно и позволява да оформите и питки или един голям хляб. 

Още предложения с тиква в тестото можете да намерите тук


Всеки хляб е урок.
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации