Хляб с квас, бяло брашно и прясно смляна шпеница
Хляб с бяло брашно и прясно смляна пшеница
Вчера смлях пшеница на Alnatura (купих я от магазин HIT). Имам мелничката от скоро и все още ми е трудно да си намирам зърно пшеница.
Хлябът изпекох в йена. При печенето в йена трябва да се работи внимателно - йената се поставя в студена фурна и тогава се пуска фурната да загрява (заедно с йената)! Също така капакът служи за основа и е малко трудно да се извади нагорещената йена и да се отвори, за да поставим хляба. Съветвам ви от опит - внимавайте, защото и парата е доста ... гореща и можете да изгорите кожата си, работете с ръкавици!
И така:
60 г стартер 100% хидратация
75 г прясно смляно зърно пшеница Alnatura
225 г бяло брашно
220 г вода
6 г сол
1 ч.л. зехтин
Начин:
Направете автолиза за 1 час.
След 30 минути добавете стартера, измесете и оставете тестото за почивка от 30 минути.
Добавете солта, накрая зехтина и измесете до гладко тесто.
Прехвърлете тестото в подходяща купа и покрийте с шапчица да душ.
След 30 минути направете през интервал от 30 - 40 минути:
1 бр разтягване, 1бр. ламиниране, 2 бр. вътрешни сгъвания
Оставете тестото в покой да увеличи обема си (около 80%-90%).
Направете бенч рест за 30 минути, оформете и приберете в хладилник за 12 часа (или съобразете спрямо вашето тесто).
Как процедирах с печенето:
Изпекох в предварително загрята йена, но вие можете да изпечете в чугунена тенджера или свободно, като осигурите пара. Загрявам йената на 240C, пека хляба в нея 20 минути, след това намалям градусите на 200C, изваждам хляба и го допичам за още 20 минути.
Архив, 18 август 2020
Facebook, Instagram


 
 
Коментари
Публикуване на коментар