Как да направим от един хляб две хлебчета - симпатични квасени изкушения

 
Нежна средичка 


От един хляб - две хлебчета 

Много често процедирам така - втасалият в банетона хляб разделям точно преди печене внимателно на две с помощта на шпатула - както е показано във видеото по-долу. Получават се две симпатични хлебчета, като багетки. 

У дома много обичаме такива хлебчета, подходящи са за сандвичи, леко запечени в зехтин или просто компания на вкусно ястие. Също така формата им позволява и различни декоративни срезове. 

Ако искате да направите такива хлебчета, споделям тук съставките за тестото и необходимите стъпки: 

  • 80 г твърд квас 50% хидратация
  • 320 г бяло брашно Евамел екстра
  • 80 г прясно смлян на домашната мелничка лимец
  • 315 г вода + 10 г вода 
  • 9 г сол 

Направете ферментилиза за 1 час с 315 г вода. След това добавете солта и  по преценка добавете и останалите 10 г вода. Измесете тестото добре до глутенов прозорец, прехвърлете в купа и покрийте с шапчица за баня. Оставете тестото в покой за 30-тина минути. 

Следват манипулациите на тестото. Направете през интервал от 30 минути: 

- Разтягане в купата 

- 2 бр. вътрешно сгъване

! Ако прецените, че е необходимо, направете още 1 или 2 вътрешни сгъвания. (тъй като имах излизане, успях да направя едно разтягане и 2 вътрешни сгъвания на тестото. Насипната ферментация протече за около 6 часа). 

Оформете, покрийте отново с шапчица за баня и поставете банетона с оформения хляб в хладилника. Ретардацията пр имен протече за малко повече от 12 часа.  

Преди печене разделете втасалият хляб много внимателно на две и следвайте стъпките, показани във видеото: 


Изпичане: загрейте фурната заедно с две малки купички вода на дъното й на 240°С без вентилатор, щом водата ври и фурната е загряла добре, сложете хлебчетата и печете 20 минути. След това отстранете купичките с вода (ако в тях е останала вода), допечете за още 20 минути на 200°С без вентилатор. Тъй като всяка фурна е различна, можете да се съобразите със спецификите на Вашата или пък да изпечете под капак в подходящ съд. 

Тези хлебчета бяха изпечени на 240°С за 20 минути с осигурена пара (от две метални купички с вода) и 2 бр. ледчета (ледчетата  сложих заедно с хлебчетата) и 20 минути на 200°С без вентилация.

От един хляб преди печене направихме две симпатични хлебчета. А дали можем да разделим хляба преди печене на повече хлебчета? Можем, можем! Тук например са шест малки хлебчета.


Коментари

Популярни публикации