Квасен хляб за Богоявление 2022 г.
Честито Богоявление!
Приготвих хляб с квас и вкусна комбинация от брашна, като добавих в тестото прясно смляна покълнала и печена ръж.
- 60г твърд стартер
- 245 г вода
- 6 г сол
- 300г брашно (тук е комбинация от: 100 г бяло Шиптън Мил, 194 г бяло Екосем, 6 г прясно смляна покълнала и печена ръж)
Начин:
Захранете квас сутринта, за да имате готов за ранния следобяд 60 г твърд стартер.
Започнете тестото ранния следобяд.
Направете автолиза с 220 г вода. Експериментирах с автолиза 2 ч 30 мин., но това не е задължително - направете и за 1 час.
Добавете стартера, измесете добре.
След това добавете солта и останалите 25 г вода (ако е необходимо) и измесете финално тестото. Можете да направите проверка с теста за прозорец.
Прехвърлете тестото в подходяща купа и покрийте с найлонова шапчица за душ.
След 30 минути започнете с манипулациите на тестото, като направите през 30 минути: 1 бр. разтягане, 1 бр. ламиниране и 3 бр. вътрешни сгъвания.
Оставете тестото в покой да увеличи обем (обикновено изчаквам до почти удвоен обем) и оформете.
След това прехвърлете в хладилника и изпечете на следващата сутрин.
Бележки
Как протече при мен работата с това тесто:
Насипна ферментация 7 часа, финално втасване в хладилника 12 часа на 4°С.
Изпечен в чугунена тенджера - 25 минути на 250°С и 15-тина минути на 200°С.
Архив, 6 януари 2022



 
 
Коментари
Публикуване на коментар