Печени гевреци с квас - цветна феерия

   

Печени гевреци с квас 

Цветни, пъстри и с прекрасна сусамена премяна - така се получиха тези гевреци, вдъхновени от турските симиди, но разбира се - приготвени и изпечени  у дома. 

За тестото използвах любимата ми рецепта за коледна вързана питка: 

За стартера: 

Захранете от вечерта

20 г твърд квас 

10 г кафява захар 

60 г вода 

120 г брашнпо (тук Caputo Cuoco) 

(Ако работите с течен квас, погледнете линка по-горе - там е представена рецептата и с течен квас)

За тестото: 

Замесете на следващата сутрин

Цялото количество стартер 

100 г кисело мляко 

100 г прясно мляко 

40 г вода 

1 яйце 

1 белтък 

470 г брашно (тук изполвах Евамел екстра) 

50 г масло 

1 с.л. олио 

8 г сол 

За намазване на гевреците: 1 с.л. петмез (или мед) и 1 с.л. вода 

За овалване: сусамово семе 

Начин: 

Замесете тесто, като смесите всичко без маслото и олиото - добавете ги, когато тестото е добре измесено. Измесете тестото финално до гладка топка. 

Направете 2 броя вътрешно сгъване (Coil Fold) на тестото през 30 минути. Все пак времето е горещо и всичко с тестото се случва по-бързо. 

След като тестото увеличи двойно обем, разделeте на 18 къса, окръглете  и оставете за кратка почивка от 10 минути, като ги покриете с кухненска кърпа. 

Всяка топка разтелете с длани на фитил, усучете по два фитила и оформете геврек.

Прехвърлете оформените гевреци в тава, покрита с хартия за печене. 

Преди гевреците да са втасали напълно, смесете 1 с.л. петмез с 1 с.л. вода. 

В дълбока чиния смесете семена сусам - бял, черен и кафяв. 

Намажете с четка всеки геврек с петмез и внимателно го овалвайте в сусамените семена.

       

След като гевреците втасат напълно, изпечeте за 20 минути на 200°С в предварително загрята фурна и без вентилация. 


Ако харесвате пъстри и цветни печива, вижте и рецептата за двуцветни хлебчета, които имат много красива среда с мраморен ефект: Двуцветни хлебчета с квас - куркума и син чай за ефектна среда на хляба



Всеки хляб е урок!
The Loafmakery | Hristina Kutevski

Коментари

Популярни публикации