Квас - режим на хранене
След като сме захванали квас, идва моментът да го поддържаме активен и силен. Това е ключът към добрия хляб с квас.
🧾 Как да изградим режим на хранене?
За да изградим режим на хранене на нашия квас, е необходимо да преценим как искаме да го отглеждаме — на стайна температура или в хладилник. Значение основно имат:
- Брашно (бяло, пълнозърнесто и др.)
- Околната температура
- Хидратацията (течен или твърд квас)
🏠 Квас на стайна температура
Квасът, който живее в бурканче на кухненския плот, се нуждае от ежедневен режим на хранене. Събира се и количество остатъчен квас.
Привърженик съм на този начин на отглеждане на квас - на стайна температура. В годините съм забелязала, че редовното хранене допринася за "здрав" квас (имайки предвид силен, активен, стабилен квас).
Има различни теории и насоки за отглеждане на квас, продава се и т.н. къщичка за квас - ние самите вземаме решение как да продължим, за да поддържаме нашия квас. Това зависи и от нашата ангажираност, честото на месене и др.
⏰ Режим за квас, отглеждан на стайна температура
Квасът получава храна (брашно) и вода редовно и ежедневно – например сутрин и вечер, на всеки 12 часа. Важно е да не оставяме кваса гладен - т.е. спаднал е почти до първоначалното ниво и е втечнен, по повърхността има образувани множество балончета (сякаш пяна), а при по-продължително гладуване има и миризма на ацетон.
❗Забравили сме да захраним кваса - случва се... Ако е веднъж, продължаваме да храним по схема и режим, ако е с дни обаче - тогава ще се наложи да направим няколко чести захранвания 1:1:1 - ако квасът мирише на ацетон (т.е. е гладен), има слой бистра течност на повърхността. Ако има неприятна миризма, странен цвят (розово, зеленикаво, синьо), мухъл и др. - по-добре е да започнем квас отначало.
🧮 Колко брашно и вода да добавим?
За течен квас (100% хидратация – равни количества вода и брашно)
Сутрин и вечер:
Квас Вода Брашно
1 3 3
1 4 4
1 5 5
и т.н.
Можем да стигнем и до пропорция 1:10:10.
За твърд квас (50% хидратация – брашното е два пъти повече от водата)
За поддържане - сутрин и вечер:
Квас Вода Брашно
2 1 2
1 3 6 (или 5)
1 2 4
и т.н.
Тук вече е необходимо да се съобразим със самия квас - ще забележим кога спада, каква е околната температура, брашното - и ще преценим (ако е необхидимо ще направим няколко тестови хранения) коя е най-удачната пропорция захранване за кваса, за да издържа до следващото хранене. Твърдият квас нараства по-бавно е сравнение с течния.
🥞 Остатъчен квас
Когато отглеждаме квас на стайна температура, събираме и остатъчен квас. Вместо да го изхвърляме - остатъчният квас можем да оползотворим, като го вложим в смес за палачинки, гофрети, тесто за бисквити и др.
❄️ Налага се да прибрем кваса в хладилника
Ще пътуваме или имаме ангажимент, няма да имаме възможност да храним кваса сутрин и вечер - решаваме да го приберем в хладилник, на студено ферментацията се забавя, но не спира. В такъв случай преценяваме за колко време ще отсъстваме, ако е за ден-два-три, вариант е да захраним кваса 1:1:1, 1:2:2, 1:3:3 (за течен квас) и 1:2:4, 1:3:6 (за твърд квас).
Ако ще отсъстваме за по-дълго - захранваме в по-големи пропорции и прибираме бурканчето в хладилника директно след захранване.
Когато се приберем или вече имаме възможност да продължим с кваса както преди, изваждаме на стайна температура, захранваме 1:1:1 (за течен квас) или 1:0.5:1 (за твърд квас), ако е необходимо повтаряме и след това продължаваме с обичайния за кваса ни режим.
🥣 Моят подход:
Поддържам кваса като захранвам:
- Твърд квас, сутрин и вечер (на 12 часа): 1:2:4
- Течен квас, сутрин и вечер (на 12 часа): 1:5:5
📌 Важно:
- Наблюдавайте как расте квасът – при по-висока температура ферментацията е по-бърза. Ако течен квас, захранен в съотношение 1:1:1, удвоява или утроява обема си за 4–6 часа, съобразете и напаснете пропорциите за хранене, за да издържа квасът от сутринта до вечерта - например 1:4:4, 1:5:5.
- Пълнозърнестото брашно ферментира по-бързо от бялото брашно.
- Най-подходяща стайна температура за кваса е 23°С - 25°С. В горещите месеци е желателно да увеличим пропорциите, за да избегнем гладуване на кваса (например 1:5:5, 1:6:6).
- Затваряйте капачката на бурканчето, процесите са главно анаеробни и не - квасът не диша!
Поддържането на квас е процес, който изисква внимание и няколко отделени минути сутрин и вечер. С времето ще опознаете своя квас — как расте, кога е гладен и как най-добре да го захранвате. Добре поддържаният квас е началото на доброто печиво с квас!
Всеки хляб е урок!
The Loafmakery | Hristina Kutevski


Коментари
Публикуване на коментар